Πάνορμο

«Το Κέντρο του Κόσμου»

Αυτή η τοπωνυμία δεν είναι βέβαια επίσημη, χρησιμοποιείται όμως καμιά φορά από τους κατοίκους του. Μια τέτοια συζήτηση έχει συνήθως την εξής εξέλιξη:
Έτυχε καμιά φορά να πέσει στα χέρια σου ένας χάρτης της Κρήτης; Ναι; Τότε σίγουρα είδες ότι το Πάνορμο βρίσκεται ακριβώς στη μέση του νησιού, άρα αποτελεί το γεωγραφικό κέντρο του. Επίσης ξέρεις ότι η Κρήτη σχηματίστηκε από τρεις ηπείρους: την Ασία, την Ευρώπη και την Αφρική. Και όταν ένας τόπος βρίσκεται στο κέντρο ενός νησιού που δημιουργήθηκε από τρεις ηπείρους, τότε αυτός ο τόπος, δίχως άλλο, μπορεί να απαιτήσει τον τίτλο «το κέντρο του κόσμου».
Όπως βλέπετε αγαπητοί, ο Πανορμίτης δεν αφήνει κανέναν να του μαυρίσει τον τόπο. Πάντα θα υπερασπίζεται και θα επαινεί το χωριό του με το λεπτό χιούμορ που διαθέτουν οι Κρητικοί.
Αυτό το ρομαντικό και γραφικό ψαροχώρι βρίσκεται 22χλμ ανατολικά του Ρεθύμνου και έχει 400 μόνιμους κατοίκους οι οποίοι το καλοκαίρι ασχολούνται κυρίως με τον τουρισμό και το χειμώνα με τα αγροτικά. Οι πιο σημαντικές οργανώσεις είναι ο τουριστικός σύλλογος και η πολιτιστική εταιρία «Επιμενίδης».
Νοτιοδυτικά του σημερινού χωριού και σε απόσταση 500μ ανακαλύφτηκαν τα ερείπια της Βασιλικής «Αγία Σοφία» που σύμφωνα με τους αρχαιολόγους τοποθετείται τον 5ο αιώνα μ.Χ. Πρόκειται για μια τρίκλιτη χριστιανική εκκλησία που πιθανόν είναι η μεγαλύτερη στο είδος της στην Κρήτη.
Στις αρχές του 13ου αιώνα ο Ερρίκος Πεσκατόρι από τη Γένοβα έκτισε ένα κάστρο του οποίου τα θεμέλια φαίνονται ακόμα πάνω από το λιμάνι του χωριού.
Με τη διάνοιξη της νέας εθνικής οδού, το χωριό έζησε μια καινούρια ακμή. Αξιοποιήθηκαν καινούριες παραλίες, χτίστηκαν ξενοδοχεία και το λιμάνι που εξυπηρετούσε μόνο μερικούς ψαράδες έγινε το κοινωνικό κέντρο του χωριού.
Ο επισκέπτης θα βρει διάφορα μαγαζιά και πολλές ταβέρνες που προσφέρουν παραδοσιακή κρητική κουζίνα. Η σπεσιαλιτέ του χωριού όμως είναι το φρέσκο ψάρι. Οι παραλίες του χωριού είναι πολύ καθαρές και η ποιότητα του θαλασσινού νερού επιβλέπεται από ειδικά χημικά εργαστήρια. Σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να επισκεφτείτε αυτό το πανέμορφο χωριό με του φιλόξενους κατοίκους του.

Εξάλλου δεν είναι δύσκολο να το βρείτε – βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο του κόσμου!